Tip 1. Creëer een accuraat mentaal (visueel) model dat mensen een sterk beeld geeft waarom preventief gedrag nodig is
Tip 2. Creëer een sterke sociale norm waardoor veelvuldig handen wassen en elkaar niet aanraken het ‘normale’ gedrag wordt.
Tip 3. Zorg voor de juiste type en hoeveelheid emotie. We zijn gevoelig voor angst en afschuw, maar bij teveel negatieve emotie (en het ontbreken van een helder, haalbaar handelingsperspectief) haken we af.
Tip 4. Vervang onwenselijk gedrag door ander gedrag. We vinden ‘t lastig gewoontegedrag zomaar te doorbreken en dingen ineens niet meer te doen. Het is effectiever nieuw (alternatief) gedrag te promoten (hou je handen altijd onder je schouder en bij begroeten de handen op elkaar)
Tip 5. Als het wenselijke gedrag niet iets is wat we per se heel leuk vinden, maak het dan in ieder geval wel gemakkelijk. Probeer bijvoorbeeld het nieuwe gedrag onderdeel te maken van oude routines of breek het op in kleine hanteerbare stappen.
Nabrander: oordeel niet te hard over anderen (collega’s, vrienden, politici, experts, etc) wanneer ze het in jouw ogen niet goed doen, of te weinig doen. Iedereen doet z’n best en het gaat alleen werken wanneer we het samen doen. #coronavirus #COVID19
Op basis van bewezen gedragsveranderingsprincipes geeft @SusanMichie 5 heldere tips om de verspreiding van het Coronavirus in te dammen, link van het volledige artikel vind je onderaan mijn blog. @ReintJanRenes maakte het inzichtelijk, dank.
Dit is de blogpost van Susan:
https://blogs.bmj.com/bmj/2020/03/11/slowing-down-the-covid-19-outbreak-changing-behaviour-by-understanding-it/
Susan is Hoogleraar gezondheidspsychologie en directeur van Centrum voor gedragsverandering, Londen, VK @UCLBehaveChange